Wassily Khudyakov

 

Wassily Khudyakov is al meer dan tien jaar werkzaam als restaurator bij een aantal musea en als zelfstandig gevestigd schilderijenrestaurator. 

 

Wassily werkt gemiddeld drie dagen per week in het restauratie atelier van Paleis Het Loo te Apeldoorn, Het atelier dat hij in 2007 zelf heeft opgericht.

Hij werkt daar aan het herstellen van de collectie van Paleis Het Loo en de vele objecten die daar in bruikleen zijn van andere Nederlandse musea. Zo is het merendeel van zijn opdrachtgevers musea.

 

Op Paleis Het Loo werkt hij nauw samen met de houtrestaurator, textielrestaurator en metaalrestaurator. Door de samenwerking met restauratoren binnen andere disciplines kunnen ook gecombineerde objecten en collecties goed behandeld worden.

 

Naast musea werkt Wassily veel voor privé collecties van particulieren en verzamelaars. De behandeling van deze schilderijen is hetzelfde als bij museale objecten, Wassily maakt daar geen onderscheid in. Alle schilderijen zijn uniek en worden behandeld volgens de ethische normen van de European Confederation of Conservator-Restorers Organisations (E.C.C.O.) Klik hier voor E.C.C.O. Ethishe code (PDF).

 

Door de combinatie van de oude technieken van de Kunst Academie in Rusland en de Westerse stages, cursussen en ervaring die hij genoten heeft vormt Wassily een unieke combinatie van twee zeer verschillende leerscholen.

 

Wassily Khudyakov werkt volgens de ethische normen van de European Confederation of Conservator-Restorers Organisations (E.C.C.O.). De interventie die uitgevoerd wordt zal daarom altijd in dienst staan van het object, waarbij de meeste ingrepen reversibel zijn. De materialen en technieken die gebruikt worden brengen het object terug in authentieke staat en verzekeren een goede conditie nu en in de toekomst.

Naast restauratie voert Wassily taken uit als het inventariseren van de conditie van schilderijen, en het geven van advies op het gebied van conservering, behoud en beheer daarvan.

Incidenteel houdt hij lezingen over zijn vak en begeleidt hij stagaires van de Master-opleiding Restauratiekunde van de Universiteit van Amsterdam en andere instellingen.

 

Voor aankoop van een object kan hij u op locatie adviseren over de conditie en de mogelijke kosten van restauratie.

U dient zelf zorg te dragen voor een transport-, diefstal- en schadeverzekering van objecten die bij hem verblijven en onder behandeling zijn. Informeer bij uw verzekeringsagent of het tijdelijk aanpassen van uw verzekering noodzakelijk is. 

Lid van: