Wassily Khudyakov

Alexey Khudyakov  1947 – †2001

Alexey werd geboren in Leningrad waar hij temidden van een creatieve atmosfeer opgroeide.

Al op jonge leeftijd tekende en schilderde hij samen met zijn vader, Leonid, beelden van Leningrad, de voorsteden, de Krim en het landschap bij de rivier de Volga.

Hij studeerde eervol af aan de middelbare Kunstschool, en ontving daarna een onderscheiding van het Instituut van Schilders, Beeldhouwers en Architecten (welke genoemd is naar I. E. Repin) binnen de Russische Kunst Academie.

Zijn docent aan het instituut was de uitmuntende schilder E. E. Moiseenko, wiens werk Alexey zeer bewonderde. Later volgde hij een post-universitaire studie en trad hij toe in de Kunst Unie, waarna hij les gaf en veel eigen werk bleef produceren.


Alexey was een veelzijdig schilder die met verschillende genres en technieken werkte. Alles had zijn intresse: landschappen, intieme portretten, stillevens, opvoeringen en repetities,
heldhaftige ballades.

Zijn schilderstijl veranderde sterk door de jaren heen. In het begin van zijn carrière was zijn werk realistisch-romantisch, later werd het duidelijk een eerbetoon aan de regels van de academische school.

Daarna – in een sterke reactie op bepaalde stagnaties en politieke botsingen in het land –  ontstond er een gecombineerde explosie van genre, compositie en stijl. Zijn werken raakten verzadigd in kleur, en overgangen van verschillende genres en expressies ontvouwden zich binnen het vlak van een enkel canvas. Er ontstond een stormvloed van kleur en een paradoxale compositietaal.

Bijna gelijktijdig met deze intense ontwikkeling creëerde hij bijzonder fragiele, luchtige, lichte en heldere werken waarin portretten, landschappen en stillevens gecombineerd werden. De kunstenaar aanbad de schoonheid en veelzijdigheid van de wereld, en hij legde romantiek in elk van zijn werken.

De schilder is op het hoogtepunt van zijn krachten overleden, het geloof hebbend dat zijn meesterwerk nog niet geschilderd was, dat zijn meesterwerk nog in de toekomst lag.

Van zijn werk bevinden zich er veel stukken in Russische musea en in privé collecties in Amerika, Duitsland, Italie, Zweden, Canada, Frankrijk, Finland, Israel, Portugal en Nederland.