Wassily Khudyakov

Leonid Khudyakov  1915 – †1995

Als schilder en docent gaf Leonid zijn leven volledig en onbaatzuchtig om de kunst te dienen.
De schilder werd geboren in de provincie Nizhniy Novgorod, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Moskou. Zijn vader was een uniek persoon, die afgestudeerd was aan de Bosbouw Techniek Academie in Sint Petersburg, en werkte als Hoofd Bosbouw Officier in de Meschersky Krai streek. Hij was een onstuimige uitvinder en onderzoeker, bestudeerde de plaatstelijke traditionele kennis en schreef boeken. Na de revolutie van 1917  bracht hij 10 jaar door in de kampementen van Stalin. Hij bracht zijn zoon Alexey de liefde voor moeder natuur bij, en leerde hem er voorzichtig en respectvol mee om te gaan.


Leonid Khudyakov begon al op vroege leeftijd te schilderen en besteedde veel tijd aan
zelf studie. Hij studeerde daarna af aan de Kunstschool van Penza, waar zijn docent de fantastische schilder N. Petrov was. Leonid vervolgde zijn educatie aan de Kunst Academie in Leningrad, waar hij onderwezen werd door N. Petrov, P. Osmerkin en B. Ioganson.


Ten tijde van de Grote Patriottische Oorlog trok hij ten strijde in verdediging van Leningrad, en is hij door het beleg heen gebroken.
Na de oorlog volgde hij post-universitaire studies, gaf hij les in het Repin Instituut binnen de Kunst Academie en onderwees hij vele stagaires.
Hij illustreerde boeken en sociale en politieke posters, en produceerde daarnaast veel eigen werk, waaronder landschappen, portretten, stillevens en historische composities.


De basis voor zijn werken bevindt zich voornamelijk in realisme, gevoed door zijn onbaatzuchtige liefde voor de natuur, eerbied voor de penseelstreek van de oude meesters en zijn ambitie en discipline om meester te worden in zijn vak.