Wassily Khudyakov

Wassily Khudyakov werd geboren op 7 januari 1977 in Leningrad, Rusland, als jongste telg in een kunstenaarsfamilie. Zijn vader, grootvader en broer gingen hem voor als kunstschilders, en zijn moeder was afgestudeerd als kunsthistorica.

 

Hij volgde van 1987 to 1995 de middelbare kunstschool, daarna studeerde hij tussen 1995 en 2002 aan de Kunst Academie in Sint-Petersburg, waar hij afstudeerde in twee richtingen: Restauratie van schilderijen en iconen en Algemene Schilderkunst.

 

Na deze studies te hebben afgerond Opificio delle Pietre Dure di Firenze Staatmuseum  en bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg in Maastricht, Nederland.
Zijn werkervaring in restauratie is als volgt samen te vatten:

 

2002 - 2007: Staatmuseum de Hermitage te Sint Petersburg, Rusland. Restaureteur van olieverfschilderijen en iconen. 

2008 - Heden: Nationaal Museum Paleis Het Loo te Apeldoorn, Nederland. Restaurateur van schilderijen.

Sedert begin 2011 is Wassily tevens werkzaam als zelfstandig werkend restaurateur voor zijn eigen bedrijf.

 

 

Overige ervaring binnen de museale wereld:
November 2006: cursus met examen aan het Instituut Collectie Nederland van Prof. Richard Wolbers, USA, ‘New methods of cleaning painted surfaces’.

2006 - 2007: Restauratie project “Moeder met kind” van Q. van Brekelenkam en Onderzoeksproject van 26 schilderijen van Q. van Brekelenkam in de collectie van Nederlandse musea en het Hermitage museum in Sint Petersburg, in het Rijksmuseum, Amsterdam.


Naast zijn werkzaamheden in de restauratie produceert Wassily ook eigen kunst. Hij heeft onder andere interieur ontwerpen voor muur- en plafondschilderingen gemaakt en geschilderd, vaak in samenwerking met zijn broer Nikita. Daarnaast beheerst hij de techniek van het zogenaamde ‘fresco’ schilderen, schildert hij portretten en creatieve composities in olieverf en acryl en vakkundig in het kopiëren van oude meesters.

 

 

 

In zijn naam zijn meerdere publicaties op het gebied van restauratie verschenen, allen binnen het Relikvia tijdschrift te Sint-Petersburg, te weten:.

‘Verdoeken, drie methodes’

‘K.J.Vernet,  “Ochtend in Castellamara”, Geschiedenis en restauratie’

‘Camesso – restauratie en educatie methoden’